Duyuru

Çöküş
Henüz duyuru yok

Yağ seçimi ?

Çöküş
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
yeni mesajlar

    Yağ seçimi ?

    arkadaşlar f56 Cooper larınız için hangi yağı tercih ediyorsunuz .. ?

    2014 model f56 için ;

    mobil 5-30 tavsiye ediyor

    castrol kendi sitesinde 0-30 ll yağı tavsiye ediyor

    motul kendi sitesinde 5-30 ve 5-40 öneriyor..


    site bazında ve anlatım bazında en iyi ssite castrol ( aydınlatıyor ve aracımızın özelliklerini veriyor ) mobil 1 türkiye sitesinde mini bölümü bile yok
    \______
    /__|___\___
    [(O)_____(O)\

    #2
    3 silindir 1500cc araçlarda 0-30 inceliğinde yağ tavsiye edildiğini biliyorum fakat belirli bir km sonrasında 0-30 ince geleceğini düşünüyorum. bu yüzden 5-30 ideal rakam bence.
    34 NAD 99 '06 JCW
    34 AR 3221 '11 JCW
    34 EK 391 '09 MCS

    Yorum Yap


      #3
      Aslı SRKNZCN tarafından gönderilmiş Mesajı göster
      3 silindir 1500cc araçlarda 0-30 inceliğinde yağ tavsiye edildiğini biliyorum fakat belirli bir km sonrasında 0-30 ince geleceğini düşünüyorum. bu yüzden 5-30 ideal rakam bence.
      cevabınız için teşekkürler düşünceniz mantıklı .. inşallah iki yağıda denemiş bir arkadaşımız da çıkar forumdan ozmn tam emin olabiliriz.
      \______
      /__|___\___
      [(O)_____(O)\

      Yorum Yap


        #4
        Aslı fearuq tarafından gönderilmiş Mesajı göster
        cevabınız için teşekkürler düşünceniz mantıklı .. inşallah iki yağıda denemiş bir arkadaşımız da çıkar forumdan ozmn tam emin olabiliriz.
        Merhabalar şu şekilde bir açıklama yapmak isterim

        Motor Yağı Çeşitleri Nelerdir?

        Motor yağları üretim şekillerine göre mineral, yarı sentetik ve tam sentetik olmak üzere üçe ayrılır.

        Mineral Yağlar

        Mineral yağlar; ham petrolün damıtılması ve deterjan, viskozite geliştirici, aşınma önleyici gibi katkı malzemeleri eklenmesiyle elde edilir.

        Tam Sentetik Yağlar

        Sentetik yağlar; laboratuvar ortamında tamamen kimyasal işlemler sonucunda üretilir.

        Yarı Sentetik Yağlar

        Mineral yağ ve sentetik yağın karıştırılması sonucu elde edilir. Yarı sentetik yağlar üretilirken genellikle %70-80 oranında mineral yağa %20-30 oranında sentetik yağ eklenir.

        Mineral Yağlar İle Sentetik Yağlar Arasındaki Farklar Nelerdir?

        Sentetik yağların mineral yağlardan en büyük farkı sıcaklığa karşı olan dayanıklılıklarıdır. Düşük sıcaklıklarda daha akıcılardır. Buharlaşma katsayıları düşük olduğu için yüksek sıcaklıklarda da yağ eksiltmeleri daha azdır.
        Ham maddesi daha maliyetli olan sentetik yağların üretilmesi için yoğun kimyasal işlemler gerektiğinden sentetik yağlar mineral yağlara göre daha pahalıdır.

        Tam sentetik motor yağı ömrü, mineral yağın ömrüne kıyasla daha uzundur. Uzun vadede daha tasarruflu olan sentetik yağlar çevreye de daha duyarlıdır.

        Sürtünmeye daha az enerji harcayan, daha dayanıklı sentetik yağların performansları daha güçlüdür.


        Motor yağı kaç litre konur?

        Eklenecek motor yağı otomobilinizin modeline ve motoruna göre değişiklik gösterir. Örneğin; 3 silindirli bir motora 3,5-4 litre yağ kullanmanız gerekirken 6 silindirli bir motora 6-7 yağ eklemeniz gerekebilir.

        Motor yağı fazla olursa ne olur?

        Motor yağını fazla koyduğunuzda yağ yanma odasına karışır, aracınız egzozdan yağ ve duman atmaya başlar.
        Fazla yağ sekmanları ve subap lastiklerini aşındırır, motor üfleme yapmaya başlar.

        Motor yağı ilavesi nasıl yapılır?

        Kimi zaman aracınızın yağı eksilebilir, bunun en önemli sebebi motorun yağ yakmasıdır. Motorun yağ yaktığını nasıl anlarız? Egzoz dumanının rengi maviyse, motor kapağı açıldığında hava üflüyorsa, yağ çubuğundaki yağ izleri ideal ölçünün altında kalıyorsa motorunuz büyük ihtimalle yağ yakıyordur. Motor yağ çubuğundan duman çıkması da yağ eksilmesini işaret ediyor olabilir. Peki motor yağ yakması nasıl engellenir? Motorunuzun yağ yakmasının önüne geçmek için motor yağını düzenli aralıklarla kontrol ettirmeli ve aracınızı devamlı yüksek devirde çalıştırmaktan kaçınmalısınız.

        Motor yağı ilavesini kendiniz yapmak istiyorsanız; azar azar yağ ilave etmeli ve yağ çubuğundaki seviyeyi kontrol etmelisiniz. İlave edeceğiniz motor yağının mevcut yağ ile aynı yağ olması da önemli.

        Motor Yağının Rengi Ne İfade Eder?

        Motor yağının koyu bir renk alması motorunuzda ya da motor yağınızda bir soruna işaret etmez. Aksine kirli yağ, yağın görevi yerine getirdiğini gösterir. Bu durumda motor yağınızı ve filtrenizi değiştirmek yeterli olacaktır.

        Motor Yağı Katkıları Yararlı mıdır?

        Motor yağına ek olarak motor yağı katkılarının da sürücüler tarafından sıkça kullanıldığını görmüşsünüzdür. Peki yakıt tasarrufu, performans artışı gibi çeşitli vaatleri olan motor yağı katkıları gerçekten yararlı mıdır? Uzmanlar yeni nesil motor yağlarında aracınız için gerekli tüm maddelerin olduğunu bu yüzden katkı maddelerinin kullanılmasının gereksiz olduğunu, ayrıca bu katkıların uzun vadede aracınızın motoruna yarardan çok zarar getirebileceğini belirtiyor.

        Motor Yağı Viskozitesi

        En basit tanımıyla viskozite, yağın kalınlığının ölçüsüdür. Tüm sıvılar için kullanılan viskozite terimi akmaya karşı direnci ifade eder. Bir örnekle viskozite nedir netleştirelim. Bildiğiniz gibi bal kalın, su ince bir yapıdadır yani balın viskozitesi sudan daha yüksektir diyebiliriz. Aynı şekilde bir yağ kalınsa viskozitesi yüksek, inceyse viskozitesi düşüktür diyebiliriz.

        Çok yüksek viskoziteye sahip yağlar; akıcılıkları zayıf olduğundan düşük ısıda motorun tüm kısımlarına ulaşmayabilirler.

        Çok düşük viskoziteye sahip yağlar ise; yüksek sıcaklıklarda incelerek koruma özelliğini kaybedebilirler.

        Tek Viskozite Yağlar ve Multi-Viskozite Yağlar

        Motor yağları hizmet ettikleri hava sıcaklığı değerlerine göre tek viskozite ve multi-viskozite yağlar olmak üzere ikiye ayrılır. Tek viskozite yağlara tek mevsimlik, multi-viskozite yağlara da dört mevsimlik yağlar dendiğini de görebilirsiniz.
        Viskozite aralığına göre motor yağı seçerken kış mevsiminin en düşük sıcaklığını, yaz mevsiminin ise en yüksek sıcaklığını baz almalısınız.

        Tek Viskozite Yağlar ile Multi-Viskozite Yağların Farkları Nelerdir?

        Çok viskoziteli yağlar değişen sıcaklık değerlerine uyum sağlarken tek viskoziteli yağların yapısı her sıcaklıkta aynıdır. Bu yüzden çok viskoziteli yağların birçok avantajı vardır;

        Çok viskoziteli yağlar soğuk havalarda daha akıcı, sıcak havalarda ise daha kalındır.
        Çok vizkoziteli yağlar daha fazla yakıt tasarrufu sağlar.
        Tüm hava koşullarında daha fazla koruma sağlayan çok viskoziteli yağlar daha güvenlidirler.

        Motor Yağlarının Viskozite Sınıflandırması


        motor yagı.jpg

        Biraz uzun oldu sanırım ama açıklayacı olmuştur herhalde

        Ben hep Motul 300v racing kullanmaktan yanayım
        - 34 KS 1309 2014 cooper S
        - 34 TM 8031 2006 GP
        - 34 BKS 90 2009 JCW- (DEV20) Project 400+
        - 34 NOS 33 2003 Cooper S

        Yorum Yap


          #5
          cevabınız içi teşekkürler hocam en azından zaman ayırabildiğinizi gösterir . ben castrol 5-30 ile 0-30 arasında kaldım.. 0-30 sanıırım en ince yağ
          \______
          /__|___\___
          [(O)_____(O)\

          Yorum Yap


            #6
            Aslı fearuq tarafından gönderilmiş Mesajı göster
            cevabınız içi teşekkürler hocam en azından zaman ayırabildiğinizi gösterir . ben castrol 5-30 ile 0-30 arasında kaldım.. 0-30 sanıırım en ince yağ
            5 30 Motul kullanmanızı tavsiye ederim şu anda arabamda 10 60 lıquı moly kullanıyorum memnunum ama daha önceki 10 60 motul bu yağa göre daha kaliteli bir yağ sizde motul kullanın 5 30 size uygundur
            IS IT LOVE?

            www.MINIClubTR.com

            sigpic

            Yorum Yap

            Hazırlanıyor...
            X